1. خانه
  2. /
  3. کاهش آسیب
  4. /
  5. الگوی بومی مدیریت حوادث با مصدومین انبوه ترافیکی

الگوی بومی مدیریت حوادث با مصدومین انبوه ترافیکی

اشتراک گذاری:

ارائه الگوی بومی مدیریت مؤثر حوادث با مصدومین انبوه ترافیکی در ایران

محقق: جواد باذلی

تیم هدایت کننده: آیدین آرین خصال                                                                                 سال دفاع: 1396

خلاصه پژوهش: حوادث ترافیکی با مصدومین انبوه اهمیت زیادی داشته، چراکه فرایندهای مدیریت فاز پاسخ به این حوادث را به ‌شدت مختل نموده و احتمال مرگ‌ومیر و مصدومیت را افزایش می‌دهد. این مطالعه به‌منظور ارائه الگوی مدیریت صحنه این حوادث طراحی و اجرا گردید. این مطالعه با استفاده از روش های مروری، کمّی توصیفی، کیفی، طراحی الگو و اعتبار سنجی مدل انجام شد. شایع‌ترین حادثه ویژه (بر اساس تعریف مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی کشور) در سال 1393، حوادث ترافیکی (71 درصد) بود. وقوع این حوادث به‌طور معنی‌داری با فصول مختلف سال، ساعات شبانه‌روز و تعطیلات در ارتباط بود (p<0.001). مهمترین تسهیلات موجود شامل افزایش تعداد پایگاه های امدادی، توسعه منابع و امکانات سازمان ها، ارتقاء سطح علمی و عملیاتی پرسنل سازمان ها و توسعه امداد هوائی و مهم‌ترین موانع مدیریتی موجود در این حوادث عدم هماهنگی، نبود فرماندهی واحد و یکپارچه، تعدد سازمان‌های مشارکت کننده، موازی کاری بین سازمان‌ها، مداخله مردم عادی در صحنه، مشکلات فرهنگی و کمبود منابع و امکانات سازمان‌ها بود.

پیام مدیریتی: میانگین بروز حوادث ویژه در تعطیلات نوروز و آخر هفته‌ها بسیار بیشتر از روزهای عادی است و می‌توان با اجرای برنامه‌های آموزشی و پیشگیرانه از وقوع آن کاست. حوادث ترافیکی با بیش از5 مصدوم به عنوان حوادث ترافیکی با مصدومین انبوه تائید شد و بر پایه این تعریف، پایش سالانه این حوادث ضروری بوده و می‌توان با شناخت بهتر عوامل مؤثر بر وقوع آن، میزان بروز و شدت آن‌ها را کاهش داد. ضمن اینکه مدیریت سریع و هماهنگ این حوادث می‌تواند باعث کاهش مرگ و میر و مصدومیت شود. بدین منظور با ادغام شماره‌های امدادی و فعال کردن EOC در سازمان‌های امدادی می‌توان با ایجاد همگرائی بین سازمان‌ها امکان استفاده از ظرفیت‌های تمام سازمان‌ها را فراهم کرد. تعیین شرح وظایف پرسنل سازمان‌های امدادی و ارتقاء دانش علمی و عملی آن‌ها، آموزش عموم مردم درزمینه کمک‌های اولیه و ارتقاء فرهنگ رانندگی و در کنار آن توسعه امکانات و تجهیزات امدادرسانی در جهت ارتقاء سرعت و کیفیت ارائه خدمات درمانی به مصدومین این حوادث پیشنهاد می‌گردد.

سوال مدیریتی:

  • آیا تدوین برنامه های آموزشی و پیشگیرانه برای کاهش حوادث ترافیکی با مصدومین انبوه مدنظر قرار گرفته است؟

لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه:   Thesis.research.ac.ir

دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران

اطلاعات تماس:  Javad_bazeli@yahoo.com

لغات کلیدی: حوادث با مصدومین انبوه، حوادث ترافیکی، مرگ و میر، مدیریت حوادث، ایران

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً این فیلد را پر کنید.
لطفاً این فیلد را پر کنید.
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست