ارتقاء مدیریت خطر حوادث و بلایا در بیمارستان بعثت نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
محقق: سمیه آزرمی
تیم هدایت کننده: امیرحسین پیشگویی، سیمین تاج شریفی فر، حمیدرضا خانکه، سیدضیاء هجری پور سال دفاع: 1400
خلاصه پژوهش: ارتقاء مدیریت خطر بلایا در بیمارستان های نظامی به جهت نقش حیاتی در پاسخگویی به بلایا، نسبت به سایر بیمارستان ها از اهمیت بیشتری برخوردار است. پژوهش حاضر یک مطالعه اقدام پژوهی است که با هدف ارتقاء مدیریت خطر بلایا در یک بیمارستان نظامی در شهر تهران انجام شد. پژوهش حاضر مشتمل بر چهار مرحله شناسایی مشکلات ( ترکیبی از یک مطالعه کمی با استفاده از چک لیست ارزشیابی و مطالعه کیفی تحلیل محتوا )، تدوین راهکارها (ترکیبی از یک مطالعه مرور سیستماتیک و یک مطالعه کیفی تحلیل محتوا)، اجرای راهکارها، و ارزشیابی نتایج (با استفاده از چک لیست ارزشیابی) بود. پس از شناسایی و اولویت بندی چالش ها، مداخلات و راهکارهای عملیاتی تدوین و اولویت بندی و با مشارکت پژوهشگر و ذی نفعان اجرا شد. برگزاری جلسات آموزشی برای مدیران ارشد بیمارستان، تدوین برنامه عملیاتی بیمارستان در مقابله با کووید-19، تدوین برنامه تخلیه اضطراری بیمارستان، اجرای مانور دورمیزی مقابله با زلزله، اجرای مانور میدانی انتقال هوایی مصدومین ناشی از زلزله و ارزیابی ایمنی بیمارستان در سال 1400، از مداخلاتی بود که با مشارکت ذی نفعان در بیمارستان انجام گردید. در فاز نهایی پژوهش، با استفاده از چک لیست ارزشیابی، نتایج قبل و بعد از اجرای مداخلات، مورد ارزشیابی و مقایسه قرار گرفت. امتیاز کسب شده از چک لیست ارزشیابی، نشان داد در هر دو محور برنامه ریزی و نتایج کلیدی عملکرد که در فاز اول کمترین امتیاز به این محورها تعلق گرفته بود و همچنین امتیاز کسب شده کلی، نسبت به قبل از انجام مداخلات، افزایش یافت. نتایج آزمون تی زوجی نیز نشان دهنده تفاوت معنادار آماری بین میانگین نمرات زیرمحورها قبل و بعد از اجرای راهکارها بود (05/0 > P).
پیام مدیریتی: تأثیر مداخلات در ارتقای مدیریت خطر حوادث و بلایای بیمارستان بعثت حاکی از آن است که مشارکت مدیران و پرسنل در تعیین مشکلات و ایجاد فرصت برای تفکر و ارائه راه حل با توجه به زمینه سازمانی باعث می شود برنامه ای تدوین و اجرا گردد که مورد پذیرش مشارکت کنندگان باشد و موانع کمتری در مسیر اجرای آنها وجود داشته باشد.
سوال های مدیریتی:
- آیا مدیران بیمارستان های نظامی به موضوع مدیریت خطر بلایا در بیمارستان اهمیت می دهند؟
- آیا در برنامه ریزی و مدیریت کاهش خطر بلایا در بیمارستان های نظامی به ویژگی های خاص این بیمارستان ها توجه گردیده است؟
- آیا به ظرفیت های مثبت و توانمندی های مؤثر بیمارستان های نظامی در پاسخ به حوادث و بلایا توجه شده است؟
- آیا آموزش های عمومی و تخصصی مرتبط با آمادگی و کاهش خطر بلایا مطابق با نیازها و توانمندی های بیمارستان ها اجرا شده است؟
- آیا مداخلات مربوط به ارتقای مدیریت خطر بلایا در بیمارستان های نظامی تعریف و لحاظ شده است؟
- آیا برنامه ریزی و تخصیص امکانات و بودجه جهت اجرای مداخلات ارتقادهنده مدیریت خطر بلایا در بیمارستان های نظامی انجام شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه مقاله: DOI: https://doi.org/10.1017/dmp.2021.203
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی ارتش
اطلاعات تماس: azarmi1363@yahoo.com
لغات کلیدی: اقدام پژوهی، بلایا، بیمارستان، مدیریت خطر