تبیین عوامل خطر سلامت در تجمعات انبوه و طراحي ابزار ارزيابي خطر تهديد کننده سلامت شرکت کنندگان در تجمعات انبوه
محقق: اصغر توان
تیم هدایت کننده: عباسعلی دهقانی تفتی، محمود نکویی مقدم سال دفاع: 1398
خلاصه پژوهش: امروزه تجمعات انبوه با انگیزه های مختلف مذهبی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و ورزشی برگزار می شوند. به دلایل مختلف، خطرات بسیاری سلامت شرکت کنندگان در تجمعات انبوه را تهدید می کند. از وظایف بخش سلامت شناسایی این خطرات و مدیریت آن ها در جهت کاهش آسیب ها به شرکت کنندگان در تجمعات انبوه است. این مطالعه به روش ترکیبی با هدف طراحی و روانسنجی ابزار ارزیابی خطرات تهدید کننده سلامت شرکت کنندگان در تجمعات انبوه انجام شده است. این مطالعه به روش ترکیبی در مراحل مرور نظام مند، مطالعه کیفی، مطالعه دلفی، روانسنجی ابزار، انجام شده است. یافته های مطالعه تحلیل محتوای کیفی در شش درون مایه اصلی خطرات محیطی، خطرات فردی، خطرات روانشناختی، خطرات بهداشتی، خطرات سازماندهی نامناسب و خطرات فرهنگی- اجتماعی بود. با استفاده از نتایج این دو مطالعه گویه های اولیه ابزار طراحی شد. نمره نهایی آزمون در چهار سطح خطرات خیلی زیاد، خطرات زیاد، خطرات متوسط و خطرات کم برای شرکت کنندگان طراحی شد.
پیام مدیریتی: ارزیابی خطر اولین و کلیدی ترین مرحله برنامه ریزی در مدیریت خطر بلایا می باشد. یک ابزار استاندارد می تواند ارزیابی خطر سلامت در تجمعات انبوه پیش از برگزاری تجمعات را با در نظر گرفتن ابعاد و خطرات مختلف اندازه گیری کرده و دربرنامه ریزی و مدیریت تجمعات انبوه نقش آفرینی کند.
سوال های مدیریتی:
- آیا خطرات تهدیدکننده سلامت شرکت کنندگان در تجمعات انبوه در ابعاد مختلف بهداشتی، درمانی، روانشناختی و مدیریتی سنجش شده است؟
- آیا عوامل فرهنگی-اجتماعی در برنامه ریزی و مدیریت تجمعات انبوه لحاظ گردیده است؟
- آیا سازماندهی مناسب برای کاهش خطرات تهدید کننده سلامت در تجمعات انبوه انجام شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه: https://thesis.research.ac.ir/faces/home.jspx
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
اطلاعات تماس: at.tavan@yahoo.com
لغات کلیدی: تجمعات انبوه، مدیریت، ارزیابی خطر، عوامل خطر، سلامت، ابزار