تبیین مولفه های تحلیل جنسیت در مدیریت خطر بلایای طبیعی ایران
محقق: ساناز سهرابی زاده
تیم هدایت کننده: سوگند تورانی، حمیدرضا خانکه سال دفاع: 1393
خلاصه پژوهش: توجه به تفاوت های جنسیت بهعنوان عاملی تأثیرگذار بر ارتباطات، تصمیمگیریهای خانوار برای آمادگی در برابر بلایا، تخلیه، کاهش آسیب، بازیابی، دسترسی به سرپناه و اقلام کمکی، برنامهریزی و سایر موارد مربوط به مدیریت بلایا، در اسناد مهم بین المللی همانند سند سندای مورد تاکید قرار گرفته است. بلاخیز بودن کشور و توزیع تقریبا مساوی جمعیت زنان و مردان، شناسایی آسیب پذیری و ظرفیت هر دو گروه زنان و مردان برای برنامه ریزی و انجام مداخلات مربوط به کاهش خطر بلایا را حائز اهمیت می سازد. مولفه های حساس به جنسیت که در تفاوت آسیب پذیری و ظرفیت دو گروه زنان و مردان تاثیر گذار هستند عبارتند از باورهای معنوی، تعاملات اجتماعی، تغییر هنجارها، خشونت، امنیت، بستر فرهنگی، چارچوب قانونی، آسیب پذیری اطلاعاتی، آسیب پذیری آموزشی، تعاملات خانوادگی، آسیب پذیری اقتصادی، آسیب پذیری جسمی، آسیب پذیری روانی- عاطفی، شرایط بهداشتی خانوارها، سلامت باروری، نیازها و تمایلات جنسی، مشارکت مدیریتی در اجتماع، مدیریت امور خانه، معیشت خانواده، خصوصیات انطباقی وابسته به جنسیت، نقش حمایتی مردان و فرهنگ مردسالاری
پیام مدیریتی: آسیب پذیری و ظرفیت زنان و مردان در کنار هم مورد بررسی قرار گیرد. تمرکز بیش از حد بر آسیب پذیری زنان از یک طرف و ظرفیت مردان از طرف دیگر، عدم بکارگیری ظرفیت زنان و نادیده انگاشتن آسیب پذیری مردان در برنامه ریزی و مدیریت کاهش خطر بلایا را به دنبال دارد.
سوال های مدیریتی:
- آیا مشارکت زنان در برنامه ریزی و مدیریت کاهش خطر بلایا برای پاسخ موثر به نیازها و جلب توانمندی این گروه لحاظ شده است؟
- آیا به آسیب پذیری جسمی، روانی، اجتماعی و اقتصادی مردان و کاهش آن در برنامه ریزی و مدیریت کاهش خطر بلایا توجه شده است؟
- آیا به ظرفیت ها و توانمندی های زنان در برنامه ریزی و مدیریت کاهش خطر بلایا همزمان با آسیب پذیری ها آنان توجه شده است؟
- آیا آموزش های عمومی و تخصصی مرتبط با آمادگی و کاهش خطر بلایا مطابق با نیازها و توانمندی های زنان و مردان اجرا شده است؟
- آیا مداخلات مربوط به سلامت باروری (زنان در دوران بارداری و شیردهی، بارداری های ناخواسته، بیماری های مقاربتی و خشونت های مبتنی بر جنسیت) و بهداشت محیط (سلامت آب و غذا، بیماری های واگیر) در برنامه ریزی های آمادگی و کاهش خطر بلایای سیستم سلامت تعریف و لحاظ شده است؟
- آیا مداخلات و آموزش های بازتوانی معنوی به تفکیک جنسیت در برنامه های بازیابی از بلایا لحاظ شده است؟
- آیا بسته های حمایتی معیشتی برای دختران و زنان سرپرست خانوار و مردان فاقد درآمد پس از بلایا تعریف و ارائه شده است؟
- آیا نیازهای گروههای آسیب پذیر به تفکیک جنسیت شامل سالمندان، کودکان، افراد کم توان و بیماران مزمن همراه با ظرفیت های آنان در برنامه کاهش خطر بلایا لحاظ شده است؟
- آیا مداخلات پیشگیری از پیامدهای اجتماعی بلایا (اعتیاد، بزهکاری، فرار از منزل) برای هر دو گروه دختران و پسران، زنان و مردان در برنامه ریزی های کاهش خطر بلایا تعریف شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه: http://thesis.research.ac.ir/faces/search/bibliographic/biblioFullView.jspx?_afPfm=-oyubah9lh
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
اطلاعات تماس: Sohrabizadeh@sbmu.ac.ir
لغات کلیدی: تحلیل جنسیت؛ بلایای طبیعی؛ کاهش خطر بلایا؛ زنان، مردان؛ آسیب پذیری؛ ظرفیت