ارائه الگوی تلفیقی دانش بومی و نوین جهت مقابله با پیامدهای خشکسالی بر سلامت آب
محقق: آزاده فاتح پناه
تیم هدایت کننده: کتایون جهانگیری، سید حسام سیدین، امیر کاووسی، حسین ملکی نژاد سال دفاع:1399
خلاصه پژوهش: خشکسالی از جمله بلایای طبیعی است که دارای سیری کند و تدریجی بوده و از گذشته های دور، ایران را تحت تاثیر قرار داده است. مردم ایران در طول قرون و اعصار از روش های گوناگونی برای سازگاری با خشکسالی استفاده میکرده اند تا سلامت آب را حفظ نمایند. با پیشرفت علم و تکنولوژی ، دانش نوین هم به کمک دانش بومی آمده است. در این پژوهش، مولفه های مربوط به دانش بومی و دانش نوین مربوط به پیامدهای خشکسالی بر سلامت آب و الگوی نهایی آن با مطالعه کیفی، مرور متون و روش دلفی، استخراج گردیدند.
پیام مدیریتی: الگوی ارائه شده یک الگوی بومی پیشنهادی متناسب با شرایط خشک و بیابانی کشور ایران است که سیاستگذاران در حوزه آب می توانند با توجه به ابعاد مطرح شده مدیریت آب در سطح جامعه و مدیریت آب در سطح خانوار و همچنین عوامل شناسایی شده در هر مجموعه جهت ارتقای آمادگی نظام سلامت در برابر پیامدهای سلامت آب در خشکسالی به عنوان یک راهنما استفاده کنند. به منظور تدوین برنامه های مدیریت منابع آب سالم، توجه به فرهنگ و رفتارهای بومی و در نظر گرفتن دانش مدرن موجود، کمک کننده مدیران می باشد.
سوالات مدیریتی
- آیا برنامه های مدیریتی جهت جلوگیری از هدررفت آب موجود است؟
- آیا روش های نوین استفاده صحیح از منابع آبی شناسایی و ثبت شده است؟
- آیا جهت صرفه جویی و آموزش روش های صحیح مصرف آب آشامیدنی سالم فرهنگ سازی شده و برنامه های آموزشی در دسترس هستند؟
- آیا روش های مدیریتی جهت سیاست گذاری و یا قانون گذاری جهت اصلاح قیمت منابع آبی، بازیافت آب، استفاده از آب خاکستری، تطبیق مدیریت منابع آب با شرایط آب و هوایی در دسترس است؟
- آیا در جهت حفظ منابع آبی به امر بازیافت آب، احیای عقاید و ارزش های دینی در خصوص دوری از اسراف آب، توجه به نوع محصول زیر کشت در سالهای خشکسالی، و آب خاکستری جهت مصارف کشاورزی توجه شده است؟
- آیا به دانش بومی منطقه به منظور حفظ منابع آب و کسب آب سالم و رسیدن به سلامت جامعه توجه شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه: https://ur.booksc.eu/book/83391428/f08c00
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
اطلاعات تماس: fatehpanah@ssu.ac.ir
کلمات کلیدی: خشکسالی، سلامت آب، دانش بومی، دانش نوین، یزد