پهنهبندی انواع مخاطرات طبيعي استان مازندران و همبستگی آن با انتشار بیماریهای ناقل زاد و مشترک بین حیوان و انسان
محقق: سید اکبر حسینی
تیم هدایت کننده: محمدرضا وفایی نسب، جواد رفیع نژاد سال دفاع: 1398
خلاصه پژوهش: استان مازندران با وسعت و شرایط خاص آب و هوایی و اقلیمی همواره در معرض انواع بلایای طبیعی میباشد. علاوه بر بلایای طبیعی، مخاطره تهدید کننده دیگری که باعث خسارات جبران ناپذیری به استان شده است، بیماریهای ناقل زاد (تب خونریزی دهنده کریمه -کنگو، لیشمانیوز جلدی و مالاریا)، بیماریهای مشترک بین حیوان و انسان و موارد حیوان گزیدگی می باشد. همه این مخاطرات طبیعی و بیماری ها هم خسارت مالی و هم خطرهای جانی بسیار زیادی را می توانند بر جای بگذارند. در واقع این تحقیق نشان دهنده خطرات و خسارات جبران ناپذیر بر اثر مخاطرات طبیعی و زیستی می باشند. در این پژوهش با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت پهنهبندي مخاطرات طبيعي استان و خطر بيماري از آناليزهاي درونيابي نرمافزار ArcGIS استفاده شد. نتايج حاصل از اين آنالیز در تحلیل الگوی توزیع مکانی بیماری های مشترک بین حیوان و انسان و بیماری های ناقل زاد نشان داد تنها بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو دارای الگوی خوشه ای، برای سایر بیماری ها الگوی تصادفی و همچنین برای انواع مخاطرات طبیعی استان الگوی توزیع به صورت خوشه ای را نشان داد.
پیام مدیریتی: با توجه به در معرض بودن همه ساله منطقه به بیماریهای منتقله به وسیله بندپایان و بیماریهای زئونوز ، در شرایط بلایای طبیعی بستر بسیار مناسب جهت شیوع این بیماریها خواهد بود. بديهي است بهکارگیری GIS در تعيين مناطق داراي استعداد انتقال بيماري نقش مهمی دارد و مديران را در سیاستگذاری بهداشتي منطقه ياري خواهد نمود. نقشههای مخاطره راهنمای خوبی برای مدیران است زیرا سبب شناسایی All hazards ،ايجاد پايگاه مکاني دادههای بیماریهای ناقل زاد، ايجاد پايگاه مکاني دادههای بیماریهای زئونوز و محاسبه جمعيت در معرض خطر بلايا و بیماریها می گردد.
سوال مدیریتی:
- آیا از سامانه اطلاعات جغرافیایی برای تعیین میزان پراکندگی و پهنه بندی قابل قبولی از مخاطرات استفاده می شود؟
- آیا انواع خسارات مخاطرات طبیعی و بیماری ها و عامل های بیماری زا مورد ارزیابی قرار می گیرند؟
- آیا آمار مخاطرات طبیعی، ناقلین احتمالی و بیماری های مشترک انسان و دام در دسترس محققین و تصمیم سازان قرار دارد؟
- آیا پهنه بندی مخاطرات استان ها و پراکندگی ناقلین به طور مداوم انجام و به روزرسانی می گردد؟
- آیا کانون های داغ انتقال بیماری های ناقل زاد و بیماری های مشترک انسان و حیوان پیش از وقوع بلایا شناسایی و کنترل شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه: thesis.research.ac.ir
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
اطلاعات تماس: Hosseini.ph@gmail.com
کلمات کلیدی: GIS، بیماری های زئونوز، بیماری های ناقل زاد، همبستگی فضایی، نقشه پراکندگی، مخاطرات طبیعی