1. خانه
  2. /
  3. کاهش آسیب
  4. /
  5. مشارکت موسسات مذهبی در مدیریت خطر بلایا

مشارکت موسسات مذهبی در مدیریت خطر بلایا

اشتراک گذاری:

ارائه مدل مشارکت مؤسسات مذهبی جامعه‌محور در مدیریت خطر بلایا

محقق: رحیم علی شیخی

تیم هدایت کننده: سید حسام سیدین                                                                                       سال دفاع: 1399

 خلاصه پژوهش: سازمان‌های مذهبی یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های جامعه هستند. آن‌ها به منابع و امکاناتی دسترسی دارند که می‌توانند برای کمک به سازمان‌های دولتی برای مدیریت موفقیت‌آمیز در برابر بلایا بسیار مهم و تأثیرگذار باشند. این مطالعه باهدف ارائه­ی مدل مشارکت مؤسسات مذهبی در مدیریت خطر بلایا انجام پذیرفته است. این مطالعه در سه مرحله شامل مرور نظام مند متون، مطالعه کیفی و روش دلفی انجام شد. در مطالعه­ی مرور نظام­مند به مؤلفه‌هایی نظیر پتانسیل نهادهای مذهبی برای مشارکت در مدیریت خطر بلایا، آمادگی نهادهای مذهبی در برابر بلایا، مشارکت در فاز پاسخ، بازسازی و بازتوانی، سرمایه­ی اجتماعی، همکاری و مشارکت همه­ی ذی­نفعان و برخورد با بلایا با رویکرد قدیم و جدید اشاره شد. در بخش کیفی مطالعه، پس از پیاده‌سازی و تحلیل مصاحبه‌ها،  6 مضمون تاب‌آوری اجتماعی، مشارکت در فاز آمادگی، مشارکت در فاز پاسخ، مشارکت در فاز بازسازی و بازتوانی، سیاست‌گذاری و چالش‌ها استخراج شد که هر یک از این مضامین دارای چندین طبقه و زیر طبقه بودند.

پیام مدیریتی: نهادهای مذهبی پتانسیل بزرگی برای مدیریت خطر بلایا دارند. آن‌ها غالباً در مراحل پاسخ و بازیابی بلایا کمک می‌کنند. اگرچه این خدمات ارزشمند هستند، اما پتانسیل بسیار خوبی در این مؤسسات برای شرکت در  فازهای آمادگی و کاهش آسیب به‌عنوان بخشی از چرخه بلایا وجود دارد که به دلایل مختلف از جمله نبود قانون، نبود برنامه‌ریزی و عدم هماهنگی از این پتانسیل استفاده بهینه نمی‌شود. سیاست‌گذاری، هماهنگی و همکاری همه ذی­نفعان و استفاده مناسب از سرمایه­ی اجتماعی، طراحی و تدوین برنامه­ی آمادگي، جلب ‌توجه مسئولان نهادهای مذهبی به رسالت ایشان در کاهش خطر بلایا، استفاده از پتانسیل­های بالقوه این مؤسسات در مراحل مختلف چرخه­ی بلایا و يك مدل كاربردي براي مشاركت مؤسسات مذهبي، به‌ویژه مساجد، در مديريت خطر در این مسیر ضروری به نظر می­رسد.

سوال مدیریتی:

  • آیا اجزای مدل مشارکت مؤسسات مذهبی جامعه‌محور در مدیریت خطر بلایا در سطوح مختلف سیاستگذاری و تصمیم گیری مدنظر قرار می گیرد؟

لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه:          Thesis.research.ac.ir

دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران

اطلاعات تماس:  rahim.shaykhi@yahoo.com

لغات کلیدی: بلایا ،مؤسسات مذهبی، جامعه‌محور، مدیریت خطر بلایا، سازمان‌های مذهب محور

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لطفاً این فیلد را پر کنید.
لطفاً این فیلد را پر کنید.
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست