ارائه مدل تحقق نیازهای افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی در زلزله
محقق: شهرزاد پاکجوئی
تیم هدایت کننده: آیدین آرین خصال سال دفاع: 1397
خلاصه پژوهش: افراد دارای معلولیت آسیب پذیرترین افراد در هنگام وقوع بلایا بوده و در معرض ریسک بیشتر آسیب، مرگ، بیماری، تهیدستی و آوارگی در مقایسه با جمعیت عمومی قرار دارند و تجربه آنان از بلایا حادتر و طولانی تر از افراد عادی است. همچنین، نتايج مطالعات داخلی حاکي از وجود ضعف هاي جدي در ارائه خدمات به افراد دارای معلولیت در هنگام وقوع بلایای طبیعی، خصوصا زلزله، می باشد. از این رو مطالعه حاضر، با هدف شناسایی نیازهای افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی و ارائه مدل تحقق نیازهای این افراد در زلزله، طراحی و اجرا گردید. در این مطالعه، ابتدا مدل اولیه با روش کیفی طراحی و سپس به منظور تعیین اعتبار آن از روش دلفی و نشست خبرگان استفاده شد. نیازها از دیدگاه افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی، شامل شش گروه اصلی از جمله نیازهای پایه، آموزشی، توانبخشی، درمانی، معنوی و سازمانی و از دیدگاه مدیران عبارت از پنج گروه اصلی شامل نیازهای سازمانی، آموزشی، توانبخشی، پایه و درمانی، بودند. افراد دارای معلولیت به دلیل شرایط ویژه شان در مواجهه با زلزله، علیرغم دارا بودن نیازهای افراد عادی، نیازهای جدیدی مانند نیاز شدید به کمک اعضای خانواده، مراقبین و سایرین در فرار از مخاطره، حفظ جان و انجام امور فردی، اسکان در مناطق دسترس پذیر و مناسبسازی شده، آموزش خاص برای مواجهه با زلزله و پناهگیری، خدمات و وسایل کمک توانبخشی، خدمات درمانی خاص و داروهای ویژه، رژیم غذایی خاص را دارا می شوند. از این رو، تاخیر در ارائه خدمات و تحقق نیازهای این افراد، می تواند آسیبزا بوده و به قیمت جان آنها تمام شود. همچنین، وجود موانعی در تحقق نیازهای این افراد در زلزله، از جمله موانع سازمانی و عملکردی، و تسهیلگرهایی مانند آموزش، عوامل ساختاری و ساماندهی، استخراج گردید. اشاره نمودند.
پیام مدیریتی: همزمان با وقوع زلزله نیازهای جدیدی برای افراد دارای معلولیت ایجاد می گردند که برآورده شدن آنها منوط به کمک های بیرونی و توجه خاص می باشد. فقدان برنامه ها، دستورالعمل ها، سیاست ها و قوانین لازم برای رسیدگی به این افراد در شرایط بحرانی می بایست مورد توجه قرار گیرد. از سوی دیگر مدیران و پاسخگویان نیز با نیازهای واقعی افراد دارای معلولیت آشنا نبوده و از دیدگاه خود به این مهم می نگرند که این تفاوت دیدگاه، در مواردی سبب تعارض میان نیاز وافعی این افراد و آنچه انجام می شود، می گردد. که این امر می تواند یکی از دلایل نادیده گرفته شدن این افراد در پروتکل های حمایتی و الویت های ارائه خدمات محسوب گردد.
سوال مدیریتی:
- آیا چالش ها و نیازهای افراد دارای معلولیت های جسمی حرکتی در برنامه ریزی ها و سیاستگزاری های سلامت در بلایا در سطوح مختلف لحاظ شده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه: Thesis.research.ac.ir
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی ایران
اطلاعات تماس: sh_pakjouei@yahoo.com
لغات کلیدی: زلزله، معلولیت، محدودیت حرکتی، ایران