تدوین مدل، ساخت و روانسنجی ابزار سنجش کارکرد هماهنگی درون بخشی نظام سلامت ایران در بلایای طبیعی
محقق: شیوا یوسفیان
تیم هدایت کننده: کتایون جهانگیری، ساناز سهرابی زاده، یداله محرابی سال دفاع: 1400
خلاصه پژوهش: پیامدهای زیانبار ناشی از حضور ناهماهنگ حوزه سلامت در بحرانهای گوناگون، ضرورت تقویت هماهنگی را بهعنوان یکی از الزامات مهم جهت کاهش هرجومرج، تداخل وظایف، موازیکاریها و دوبارهکاریها و ارائه بهتر خدمات مطرح مینماید. این مطالعه از نوع مطالعات ترکیبی متوالی اکتشافی است که در چندین مرحله مرور نظام مند، مطالعه کیفی برای تبیین مولفه های هماهنگی و مدلسازی معادلات ساختاری انجام شد. مدل مفهومی مشتمل بر شش طبقه و ابزار سنجش هماهنگی مشتمل بر 88 سؤال در شش حیطه طراحی شد.
پیام مدیریتی: توجه مدیران و سیاستگذاران حوزه سلامت به ابعاد مدل هماهنگی میتواند در درک بهتر مفهوم هماهنگی درونبخشی در بلایا مفید باشد. باتوجه به تأثیر عوامل مختلف بر هماهنگی درونبخشی، شناسایی عوامل موثر بر هماهنگی در چارچوب مدل پیشنهادی و سنجش این کارکرد مدیریتی با استفاده از یک ابزار مناسب میتواند فرصتی را برای شناسایی و رفع موانع فراهم نموده و بهبود آن را رقم زند. ازآنجاکه ابزار ارائه شده در این تحقیق از روایی و پایایی مناسب برخوردار است، استفاده از آن برای ارزیابی هماهنگی درون بخشی وزارت بهداشت در مدیریت خطر بلایا توصیه میگردد.
سوال های مدیریتی:
- آیا رویکرد هماهنگی (متمرکز/غیرمتمرکز) برای برقرای ارتباط بین سطوح مختلف نظام سلامت شفاف است؟
- آیا توانمندسازی و ارتقای مهارت های مدیران و کارکنان از طریق برگزاری آموزش ها و تمرین های مشترک مورد توجه قرار می گیرد؟
- آیا ثبت تجارب همکاریهای پیشین و تقویت اعتمادسازی از طریق اشاعه تجارب موفق مورد توجه بوده است؟
- آیا به تدوین و به روزرسانی سند راهبرد ملی حوزه سلامت و برنامه های مدیریت خطر بلایا با تمرکز بر برنامه آمادگی و پاسخ با مشارکت ذینفعان به منظور تشریح دقیق نقشها و مسئولیتهای وزارتخانه، دانشگاهها و سازمانهای همکار توجه شده است؟
- آیا تدوین و بازبینی دستورالعملها با مشارکت واحدهای مختلف متولی انجام شده است تا از موازیکاریها، تضادها و تناقضات در اسناد و ضوابط ممانعت گردد؟
- آیا تدوین برنامه ها و دستورالعملهای تک مخاطره ای در سطح دانشگاهها باتوجه به نقشه خطر منطقه و برنامه های ملی مدنظر قرار می گیرد تا بدین طریق اقدامات در سطوح ملی و عملیاتی هماهنگ باشند؟
- آیا تقویت ارتباطات درونسازمانی از طریق برگزاری نشستهای مشترک شورای سیاستگذاری و کمیتههای تخصصی در سطح ستاد و دانشگاه های علوم پزشکی مورد توجه قرار می گیرد؟
- آیا یکپارچگی ساختار مدیریت بحران و ادغام ساختارهای موازی در تدوین و اصلاح ساختارهای سازمانی مدنظر قرار گرفته است؟
- آیا تقویت جایگاه ساختاری مدیریت بحران و مرکز هدایت عملیات بحران در سطح وزارت بهداشت و دانشگاههای کشور مورد توجه بوده است؟
- آیا متولی هماهنگی در چارچوب ملی پاسخ در سطح ملی و دانشگاهی شفاف است؟
- آیا تقویت جایگاه شورای سیاستگذاری سلامت در حوادث و بلایا بهمنظور برنامهریزی و سیاستگذاری مشارکتی، وحدت رویه در اجرا، نظارت بر اجرا و برقراری ارتباطات و هماهنگی درون و برونسازمانی مورد توجه بوده است؟
- آیا تأمین تجهیزات و زیرساختهای سخت افزاری و نرم افزاری به منظور تسهیل تبادل اطلاعات و ارتباط سامانه ها مدنظر قرار گرفته است؟
- آیا استقرار سامانه جامع مدیریت بلایا و فراهمسازی امکان بهرهگیری از آن در مراکز مدیریت و هدایت عملیات مدنظر قرار گرفته است؟
- آیا سنجش وضعیت هماهنگی در حوزه سلامت در بلایا از طریق بهکارگیری ابزار ارزیابی و تحلیل نتایج بهمنظور تعریف برنامه های بهبود هماهنگی مورد توجه بوده است؟
لینک دسترسی به خلاصه پایان نامه:
دسترسی به متن پایان نامه: کتابخانه دانشکده بهداشت و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی
اطلاعات تماس: shivayousefian2003@yahoo.com
لغات کلیدی: هماهنگی، درون بخشی، بلایا، نظام سلامت، مدل